ילידי שנות ה-70 וה-80, וכל אלו שצפו בסדרות תקופתיות כדוגמת "מד מן", ודאי זוכרים שזו הייתה תקופה חסרת כל מודעות לבריאות; תקופה שבה סיגריות נחשבו לדבר 'קול', ג'אנק פוד נתפס כאוכל זול אך לגיטימי וכושר גופני היה שמור בעיקר לקלטות הווידיאו של ג'יין פונדה.
היום, מושגים כגון "פחמימה מורכבת", "דגנים מלאים" ו"מזון לא מעובד" הם כבר לא רק חלק משיחה היפסטרית ברחוב תל אביבי, ונדמה שכולנו מרגישים די בנוח לדבר על החשיבות בתזונה נכונה, להשוויץ באימוני הכושר שאנחנו עושים ולהפריח באוויר עצות בריאותיות. השאלה היא מה אנחנו באמת יודעים על כל הבאזוורדס האלה?
בשביל זה אנחנו פה: לשפוך קצת אור על אחד ממרכיבי המזון החשובים לגופנו שאותו אתם פשוט חייבים לשלב בתפריט היומי שלכם – הסיבים התזונתיים.
תנו לי קצת מהטוב הזה
סיבים תזונתיים הם רכיבים הנמצאים במזונות מן הצומח אותם אנחנו צורכים. הסיבים התזונתיים הם רב סוכרים שלמעשה נבדלים ממיני פחמימות אחרות בכך שהם לא מתעכלים בגופנו, וחולפים במערכת העיכול מבלי שהם נספגים במערכת הדם.
אז אם הם לא נשארים בגוף, למה הם באמת חיוניים? כי בדרכם החוצה הם עושים הרבה מאוד דברים טובים וחשובים: הם אלו שאחראים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, הם שומרים על רמת סוכר מאוזנת ותורמים לתחושת השובע.
זה לא נגמר כאן; לסיבים התזונתיים יש השפעה המיטיבה עם רמת הכולסטרול והם אף חיוניים להפחתה או שמירה על משקל תקין. תודו שזה לא רע בכלל, אפילו מצוין.
אז מאיפה מגיע כל הטוב הזה!
סיבים תזונתיים נמצאים בלא מעט קבוצות מזון, כגון קטניות, דגנים מלאים, פירות וירקות, וגם מיני אגוזים וגרעינים. מרבית האוכלוסייה לא מצליחה להגיע לכמות הסיבים המומלצת, הנעה בין 25 ל-30 גרם ליום (למבוגר). לכן, אם נדמה לכם שאתם מקבלים את מנת הסיבים היומית הדרושה לכם, רק בגלל שאכלתם מנת פסטה מחיטה מלאה לארוחת הצהריים, הרשו לנו לספר לכם שאתם טועים.
המפתח לשילוב סיבים תזונתיים בתפריט היומי הוא יצירת מודעות לנושא ובחירה מושכלת במזונות שמכילים סיבים תזונתיים, ומתאימים לטעמכם ולאורח החיים שלכם.
כדי לדעת כמה סיבים יש במוצר שאתם אוכלים מומלץ להסתכל בטבלת הסימון התזונתי. אמנם סימון כמות הסיבים הוא בגדר רשות, אך בדר"כ מזונות עשירים בסיבים יסומנו.
שימו לב שהסיבים אינם מחושבים מסך כלל הפחמימות אלא מחושבים בנפרד. בעוד ש1 גר' פחמימות תורמות למוצר 4 קק"ל, 1 גר' סיבים יתרמו למוצר רק 2 קק"ל.
כמובן שלצד בחינת הסיבים התזונתיים של המוצר, כדאי לבחון את כל הערכים התזונתיים, ולהעדיף מוצרים עשירים בסיבים ושתכולת הסוכר השומן והמלח בהם אינה גבוהה.
ההמלצה שלנו היא שתפתחו את הבוקר עם ארוחת בוקר מזינה העשירה בסיבים תזונתיים, לדוגמה פרוסת לחם מדגנים מלאים עם חביתה, מלפפון ועגבנייה, או מנת דגני בוקר ברנפלקס עם כוס חלב או יוגורט. ארוחה כזו לא מצריכה מאמץ מיוחד והיא תיתן לכם את הכוח להתחיל את היום והכי חשוב – תדחה את תחושת הרעב הזו שלעיתים קרובות מתעוררת הרבה זמן לפני ארוחת הצהריים (ולא, 11 בבוקר זו לא באמת שעה לגיטימית לארוחת צהריים, אוקיי?).
ברנפלקס ללא תוספת סוכר של תלמה מבוסס על חיטה מלאה וסובין ומהווה מקור טוב לסיבים (7.1 גרם למנה של 30 גרם), מספר הקלוריות הנמוך באופן יחסי (כ-92 קלוריות למנה של 30 גרם) לצד רמת שומן נמוכה, הופכים את ברנפלקס ללא סוכר לבחירה מזינה וטעימה לבוקר נפלא.
מוצר נוסף בסדרה, שיכול לתרום לכם לא מעט סיבים לתפריט היומי- ברנפלקס אקסטרה פייבר, המכיל 40% סיבים תזונתיים (כ- 12 גר' סיבים למנה של 30 גר') – ומספק כמעט מחצית מהדרישה היומית לסיבים למבוגר- שווה!.
ואם בא לכם להמתיק עוד קצת את הבוקר שלכם, וגם להעשיר בעוד קצת סיבים את התפריט היומי, תוכלו להתפנק עם מנת ריבועי ברנפלקס בתוספת קינמון (3.9 גר' סיבים למנה של 30 גר'). אבל זו, כאמור, כבר החלטה לגמרי שלכם.